23 Ağustos 2022

Geçmişten günümüze gelen, gelecekte de yerini koruyacak olan aşılar, birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olmaktadır. Aşılar, hastalığa yakalanma riskini azaltır veya hastalık halinde en düşük hasar ile atlatmaya yardımcı olur. Bazı aşılar dönemsel olarak hızla tüketilirken bazıları ise ihtiyaç halinde kullanılması için muhafaza edilmektedir. Aşıların doğru bir şekilde muhafaza edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü aşılar, çok sıcak ya da çok soğuğa maruz kaldıklarında tedavi sürecindeki etkilerini kaybettikleri için aşı saklama koşulları önem arz ediyor.

Aşının Uygun Saklama Koşullarında Muhafaza Edilmesi Neden Önemlidir?

İnsanların hayatında büyük bir yeri olan aşılar, uygun saklama koşullarında muhafaza edilerek ihtiyaç halinde etkili bir şekilde kullanılabilir. Çoğu hastalığın tedavisi için üretilen aşılar birçok test aşamasından geçmektedir. Bu süreçte aşının doğru bir şekilde muhafaza ve gerekli yerlere transferini sağlamak için aşının saklama koşulları bulunur.

Aşılar, aşırı sıcak ve soğuk şartlardan etkilendikleri için doğru ısı ayarının sağlandığı ortamlarda saklanmalıdır. Örneğin eczane ve hastanelerde, aşıların uygun muhafaza koşullarının sağlanabilmesi için teknik açıdan gerekli donanımın olması gerekir. Aşı saklama depolarında, soğuk zincire tabi aşılar uygun koşullarda depolanabilmektedir. 

Aşılar Buzdolabına Nasıl Yerleştirilmelidir?

Buzdolaplarına yerleştirilen aşılar, donma ihtimaline karşı aşı yerleşim şemasına göre sıralama yapılmalıdır. Örneğin;

- Üst rafta: OPA, sulandırıcılar ayrılarak Hib, BCG, KKK, kızamık, kızamıkçık ve meningokok aşıları yer almalıdır.
- Orta rafta: DaBT-İPA-Hib, kuduz aşıları yer almalıdır.
- Alt rafta: KPA, Hep B, Td, DT aşıları ve PPD solüsyon, aşı sulandırıcılar, antiserumlar ve grip aşıları yer almalıdır.
- Sebzelik kısmında su şişeleri yer almalıdır.

Aşı Dolaplarındaki Isının Takibi

Aşı saklama koşullarında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de aşı dolabı veya aşı dolabının içerisindeki ısı takibinin yapılmasıdır. Aşı saklama depolarında ısı kontrolünü sağlamak için buz aküleri kullanılır. Bu aküler dondurulma aşamasında, ağız kısmında biraz boşluk bırakılarak yerleştirilir. Aynı zamanda buzluğa yerleştirilen akülerin yan yüzeyleri açıkta bırakılarak, hava akışı sağlanacak şekilde yerleştirmeye özen gösterilmelidir. Bu işlemden sonra yaklaşık 24 saat içerisinde depo dondurulması gerekir. Aşının depoya yerleştirilmesi ile günde 2 defa ısı takibinin yapılması aşı saklama koşullarının sağlanmasında yardımcı olur. 

Aşı Saklama Yolları Nelerdir?

Aşının saklanmasında yardımcı olan birçok cihaz üretilmektedir. Bu cihazlar tercih edilen sektöre göre istenilen boyutlarda temin edilebilmektedir. Aşı saklama koşulları doğrultusunda üretilen cihazlardan biri olan aşı dolapları en çok tercih edilen cihazlar arasında yer almaktadır. 

Birçok alanda kullanılan aşı saklama depoları; hastane, eczane, ilaç şirketi gibi alanlarda da kullanılıyor. Aşı depolarının kullanıldığı alana göre boyutları da değişmektedir. Örneğin eczanelerde bulunan aşı depolarının boyutları daha küçük olurken, hastanelerde bulunan depolar daha geniş ve büyük olmaktadır. Bu nedenle aşı depolarının büyüklüğü muhafaza edilecek aşı miktarını da göstermektedir.

Kısacası aşının hastalara maksimum fayda sağlayabilmesi için uygun şartlarda muhafaza edilmesi gerekir. Aşılar, sahip oldukları özellikleri nedeniyle çok soğuk veya çok sıcak ortamlarda deformasyona uğrayabilir. Bu nedenle aşı saklama koşullarının gerektirdiği şekilde yerine getirilmesi gerekir. Yazımız hakkında daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.