29 Eylül 2020

Günümüz koşullarında COVID-19 salgınının da gündemde olduğu tüm dünyada, gıda güvenliği öneminin çok daha fazla arttığı görülmektedir.

Bu yazımızda ilaç, gıda güvenliğinin ne olduğunu ve saklama koşullarının nasıl gerçekleştirildiği ile ilgili bilgiler paylaşacağız.

İlaç Gıda Güvenliği Nedir?

Gıda güvenliğini, üretimden tüketicinin sofrasına ulaşana kadar gıdalardaki olası fiziksel, kimyasal, biyolojik her türlü zararların ön görülmesini temel alan tedbirlerin tamamı olarak ifade edebiliriz.

Gıda da her mevsim istenilen meyve sebzelerin tüketilmesinde büyük rolü olan depolar, ürünlerin dalındaki tazeliğiyle korunmasına yön vermektedir. Sadece gıda ürünlerinin muhafazası değil tıbbi ve medikal ürünlerin de tıbbi soğuk odalar ile muhafazası günümüzde önemli yere sahip olmuştur.

Maddi ve manevi değeri yüksek olan bu medikal ve tıbbi ürünlerin aşı, ilaç ve tıbbi malzemelerin erken bozulma riskini önlemek adına soğuk hava depolarında ve özel soğuk dolaplarda muhafazası edilmesi gerekmektedir.

Tedavilerde kullanılan ürünlerin belirli derece altında kaldığında üründe bozulma, insan vücuduna olumsuz etkisi olmaktadır. Bu sebepten ürünlerin bozulmaması ve ürün üzerinde belirtilen raf ömrünün süresine bağlı kalarak tıbbı soğuk hava depolarında sorunsuz hizmet vermenin çabası içindeyiz.

Yiyecek ürünlerinde olduğu gibi ilaçların saklama koşulları ise düzenli yapılan stabilite testleri ile belirlenir. Aynı zamanda ambalaj malzemesi üzerinde belirtilme zorunluluğu da bulunmaktadır. İlaç saklama koşulları 4 ana grupta inceleyebiliriz.

  • Oda Sıcaklığı
  • Serin Yer
  • Buzdolabı
  • Derin Dondurucu

Türkiye uluslararası standartlara göre ılıman kuşağındadır, sıcaklık değeri yıllık ortama +25/-2 ° dir. Oda sıcaklığı olarak belirtilen sıcaklık 25° ve altı sıcaklıklardır. Buda 15-25° arası olarak belirtilir.

Serin yer olarak tanımlanan sıcaklık ise 8-15° arasındadır. Bu ortam ülkemizde genellikle doğal olarak bulunmaz. Güneş görmeyen alanlar serin yer olarak tanımlanır. Serin ortam ilaçların raf ömrü düşünülerek oda sıcaklığında saklama koşullarıyla tercih edilmektedir. Kontrolsüz bir ortamı önermektense raf ömrünü düşürmek daha mantıklıdır.

Buzdolabı şartları 2-8° arasındadır. Bu sıcaklık tüm ürünler için geçerli değildir. Ancak birçok biyoteknolojik ürün, yarı katı ürünler bu sıcaklıkta saklanır. Şurupların bu sıcaklıkta saklanması genellikle doğru olmaz. Şeker veren formların bir çoğunda 2°C-8°C arasında saklandığında 6-8 ay gibi bir sürenin sonunda kristallenme başlar bu nedenle birçok ürüne şeker yerine gliserin ve propilenglikol ile hazırlanır.

İlacın saklama koşulları dikkat edilmesi gereken bir konu olduğundan bir ilaç üretim yapıldığı yerden rafa konulmasından dağıtım kanalına, oradan eczaneye ulaşımı, eczaneden hastaya ulaşması ve kullanımının tamamlandığı süreç ve şartlar son derece önemlidir.

Yıllardır edindiğimiz tecrübe ile yetenekli uzmanlarımız ve en son teknolojiye sahip üretim alanlarımız ile soğuk hava deposu alanlarında müşterilerimizin beklentilerine uygun stabilite odaları hizmeti vermekteyiz.