30 Mayıs 2022

Günümüzde gıda ve endüstriyel ürünler, hasat döneminden sonra uygun koşullarda sağlanmadığı durumlarda, zamanla canlılığını kaybederek çürümeye başlamaktadır. Bu da bizlere ürünlerin daha uzun vadede saklayabilmek ve ilk günkü tazeliğini koruyabilmek için soğuk hava depolarında muhafaza edilmesi gerektiğini gösterir. 

Soğuk Hava Deposu Nedir? Ne İşe Yarar?

Soğu hava depoları, yalıtımlı ve iklimlendirme sistemlerine sahip odalardan oluşmaktadır. Hasatı yapılan ürünlerin bu depolarda saklanarak ürünün metabolizmasını ve ilk günkü tazeliğini korumasını sağlamaktadır. Bu sayede gıda ürünlerinin veya diğer ürünlerin tüketiciye taze bir şekilde ulaştırılması sağlanır.

Soğuk depolarında birçok ürün saklanabilmektedir. Örneğin; Meyveler, sebzeler, et ürünleri, süt ürünleri ve balık gibi birçok gıda ürünleri depolanabilmektedir. Bu ürünler bulundukları ortamın nem ve sıcaklık dengesinden etkilenen ürünlerdir. Sıcaklık değişiklikleri mikro organizmaların çoğalmasını arttırırken, nem kaybı ile ürün kalitesi düşerek ağırlık kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple soğuk hava depolarında muhafaza edilen her ürüne uygun sıcaklık ve nem seviyeleri ayarlanarak kontrolleri sağlanmaktadır. Bu kontroller endüstriyel soğutma cihazları ve nemlendirme sistemleri ile yapılmaktadır.

Soğuk Depolama Kuralları Nedir?

Soğuk hava depolarında, kurulum ve kullanım sırasında dikkate alınması gereken bazı kurullar mevcuttur. Bu kurallar;

- Soğuk hava deposu kurulumu yapılmadan önce muhafaza edilecek ürünün türü, stok
miktarı ve giriş - çıkış yoğunluğu gibi bilgiler hesaplanarak proje yapılmaktadır.
- Soğuk depo kapıların kullanımı ile, depo içerisindeki hava kaçağı en düşük seviyeye indirilmektedir.
- Soğuk hava depolarında nem kontrolü sağlanarak, ürünün ağırlık kaybının, kararması, buruşma veya bozulmasının önüne geçilmelidir. Ürünün çeşidine göre nem oranı ayarlanmaktadır.
- Soğuk hava depoların içerisinde kullanılan soğuk oda rafları ürünlerin iklim değerlerine etki etmesini önlemektedir.
- Soğuk odanın içerindeki soğuk havanın tüm alana eşit şekilde yayılmasını sağlamak için endüstriyel soğutma cihazları kullanılmaktadır.
- Soğuk odalardaki ürünlerin dizilimi hava akımının engellemeyecek konumda dizilimi yapılmalıdır.

Soğuk Hava Deposu Özellikleri Nedir?

Soğuk hava deposu, içerisinde bulunan hava derecesinin devamlı kontrol edildiği, dışarıya hava çıkışının olmayacağı şekilde izole edilmiş özel odalardan oluşmaktadır. Soğuk odaların kurulumda kullanılan yalıtımlı malzemeler sayesinde dışarıdaki iklim koşullarından etkilenme söz konusu değildir. Soğuk hava deposundaki, ürünlerin her ürüne göre değişen 15 derece ile -40 derece aralığında soğutma işlemi bulunmaktadır. Aynı zamanda bu sıcaklık aralığına göre soğuk hava depoları değişmektedir;

- Serin Depolama: 8 °C – 15 °C aralığında,
- Soğuk Depolama: 2 °C – 8°C derece aralığında,
- Buzdolabı Depolama: -4 °C- 2°C derece aralığında,
- Donuk Depolama: 0 °C ile- 25°C derece aralığında,
- Şoklama: - 25°C ile - 40 °C derece aralığında muhafaza işlemi sağlanmaktadır. 

Soğuk hava depolarında muhafaza edilecek her ürüne ait sıcaklık değerleri ayarlanarak saklama işlemi sağlanmaktadır. Örneğin gıda ürünleri higroskopik ürünler olduğundan dolayı depo içerisinde nem alışverişinde bulunabilirler. Bunu engellenmesi için soğuk depo içerisinde endüstriyel nemlendirme cihazları kullanılmalıdır.

Ayrıca yaş sebzeler dondurulup muhafaza edildiği, normal bir ortama getirildiğinde ürüne ait özellikler kaybolmaktadır. Bu sebeple yaş sebze ve meyvelerin donma derecesinin üzerinde saklanması gerekmektedir. Bu derece 1°C- 15°C aralığındaki değişkenlik saklama süresine göre değişebilir. Aynı zamanda meyve ve sebzelerin yapılarında %80 oranında su bulunmaktadır. Su kaybının önüne geçilmesi için soğuk depolarda nem oranının değeri göz önünde bulunarak ayarlanması gerekir.

Kısacası, Onat Climatic olarak soğuk hava deposu ile ilgili tüm müşterilerimizin taleplerini göz önünde bulundurarak sizlere en uygun soğuk hava deposu projelerini gerçekleştirmekteyiz. Soğuk hava deposu ile ilgili detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.