08 Temmuz 2021


Geçmişten günümüze dayanan salgınlar milyonlarca insanın hayatına mal olmuştur. O zamanın getirdiği teknoloji, tedavi süreci, salgın sürecinin yönetilmesi gibi durumlardaki yetersizlik sebebiyle uzun yıllar hastalıklarla savaşılmıştır. Dünya geneline yayılmış olan 5 büyük salgını inceleyecek olursak;

1- Jüstinyen Veba Salgını (541-542): Bizans İmparatorluğu’nun Konstantinopolis başkentinde ortaya çıkan hastalık Akdeniz ve çevresinde bulunan liman şehirlerini etkilemiştir. Salgın sebebiyle nüfus oranının %40 kesimi hayatını kaybetmiştir.

2- Kara Veba Salgını (1346-1350): Uzak doğuda ortaya çıkan bu hastalık Kara ölüm olarak da bilinmektedir. Kesin olmamakla birlikte 25-50 milyon ölüm oranının olduğu tahmin ediliyor.

3- HIV/AİDS (1960-…): Tedavisi bulunamayan, günümüzde ölümlere sebep olan bir hastalık türüdür.2019 verilerine göre bu hastalık sebebiyle 32 milyon kişi hayatını kaybetmiştir.

4- İspanyol Gribi (1918-1920): ABD’nin Kansas eyaletinde görülmüştür. l. Dünya savaşı sırasında ortaya çıkan dünya nüfusunun %5’lik kısmını hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

5- Modern Veba (1894-1903): İlk olarak Çin’in Yunnan kentinde ortaya çıkmıştır.1994 yılında Hong-Kong sıçrayarak tüm dünya üzerine yayılmıştır. 10 milyon insanın ölümüne neden olmuştur.

Bu salgın hastalıklar gibi daha birçok hastalık insan hayatının sona ermesine neden olmuştur. Asya gribi, Rus gribi, Su çiçeği salgını, 7 kere yaşanan Kolera salgını, Sars salgını, H1N1 Domuz gribi salgını, gibi daha birçok sayamadığımız hastalıklar sebebiyle milyonlarca insan hayatını kaybetmiştir. Zaman İçerinde bulunan aşılar ve tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınmaya çalışılmıştır.

Salgın (Pandemi) süreçlerinin olumsuz etkilerin başında insan sağlığını tehdit etmesidir. Diğer etkileri ise; okulların, işyerlerinin, alışveriş merkezlerinin kapanmasına, üretim azalmasına, hastanelerdeki günlük gelen hasta sayılarının artmasına, gündelik yaşantının sınırlandırılmasından dolayı toplumun hasta olma hali olduğunu ifade eder.

Şu an devam eden Covid-19 salgını bildiğiniz üzere 1 Aralık 2019 tarihinde Çinin Wuhan kentinde ortaya çıkmıştır. Sebebi tam olarak bilinmeyen hastalığın hızla yayılarak tüm dünya üzerinde etkisi herkesi korkutmuştur.

Günümüz de teknolojik imkanlar geniş de olsa salgın sürecinin yönetimi, tanınması, imha edilmesi konularında dünya çapında zorluklar yaşanmıştır. Sadece bununla kalmayıp birçok sektörü ekonomik açıdan maddi ve manevi olarak zor bir sürece itmiştir. İlerleyen süreç içerisinde dünya çapında çalışmalar yapılarak birçok ülkenin çıkardığı aşılar doğrultusunda hastalık kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır.

Zaman içerisinde hastalığın tanınması, aşının üretilmesi, salgınla mücadele öğrenilmesi, vakaların azalmasıyla normalleşme sürecine geçilmiştir. İlk olarak sokağa çıkma saatlerinin esnetilmesi, hafta sonu yasağının belirli saatlere çekilmesi, bazı işletmelerin belirlenen saatler arasında çalışmaları gibi birçok kural doğrultusunda kontrollü olarak normalleşme sürecine geçilmiştir. Zaman içerisinde bulunan aşı ve tedavi yöntemleriyle gündelik yaşantıya dönülecektir.