Yapay Zekâ ve Uygulama Alanları
21 Şubat 2022

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte yapay zekâ uygulamaları ortaya çıkmıştır. Yapay zekâ en genel tanımı ile teknolojik aletlerin karmaşık olan probleme karşı insanlar gibi tepki vermesine ve çözüm üretmesine denilmektedir. Kısacası insan hareketlerinin algoritma şeklinde robotlara uygulandığı halidir.

Yapay zekâ, denildiğinde akla sadece robotlar ve bilgisayarlar gelse de sadece bunlar ile sınırlı kalmamaktadır. Birçok bilim dalını içinde bulunduran yapay zekâ hızla gelişmektedir. Yapay zekâ ile birlikte insanların basit problemleri bile yapamadığı noktalarda devreye girerek çözebilmektedir. Yapay zekâ üzerinde yapılan çalışmalar insanoğlunun beyni ile ilgili de araştırmalar yapıldığını gösteriyor. Örneğin yapılan çalışmalarda görsel ve işitsel hafıza üzerinde beynin ne kadar işlevli olduğuna ve bu işlevin yüzde yüzünü kullanmadığını göstermiştir. 

Gelişen teknoloji ile yapay zekanın da kullanım alanları genişlemiştir. Bu da yapay zekanın hangi alanda daha kullanışlı olduğunu göstermemektedir. Bu doğrultuda uzmanlar yapay zekanın sınırını öğrenmek yerine hangi alanda daha etkin kullanılabileceğinin araştırmalarını devam ettirmektedir.

Yapay Zekâ Uygulama Alanları Nelerdir?

1- Ses Tanıma: Yapay zekâ ses tanıma özellikleri zamanla gelişme göstermiştir. Başlangıçta ses tanıma ile başlayıp daha sonrasında sesleri anlama ve cevap verme seviyelerine gelmiştir. Örneğin bilgisayarların sesi tanıması, harflere dönüştürmesi, harfleri anlayıp cevap vermesi bile teknolojinin hızla geliştiğini göstermektedir. Ses tanıma teknolojisi birçok alanda kullanılmaktadır. Siri, Now, Echo, Cortana bunlardan birkaçıdır.

2- Görüntü İşleme: Bu uygulama, sürücüsüz olan araçların güvenli bir şekilde hareket etmelerini sağlamak için çevredeki nesneleri iyi anlayabilmeleri germektedir. Kamera ile çekilen görüntüler, dijital hale getirilerek piksellere daha sonrasında kodlara dönüşmektedir. Bu işleme verilebilecek en güzel örnek sürücüsüz (otonom) araçlarıdır.

3- Doğal Dil İşleme: Doğal dil işleme, yapay zekâ uygulama alanlarının en zorlu alanıdır. Çünkü insan ve bilgisayar arasındaki etkileşimi en yüksek seviyeye çıkarmak ve farklı diller de iletişim kuran kişiler arasında ki bağlantıyı kuvvetlendirmek için çözüm üretmektedir. 

Doğal işlem sayesinde derin öğrenme, makine öğrenmesi, istatiksel analiz ve kural tabanlı yaklaşımlar kullanılmaktadır. Bu nedenle Google arama motorunda ‘Bunu mu demek istediniz’ gibi cümleler, arama algoritmasını geliştirmek, otomatik çeviri sistemlerine ve daha pek çok kişisel asistan uygulamalarına kadar doğal dil işleme kullanılmaktadır. Yandex, Siri, Google Asistan diğer örnekler arasında sayılabilmektedir.

4- Muhakeme: Muhakeme, birbirine karşı savları olan iki tarafı dinleyerek bir yargıya varma, yargılamaya denilmektedir. Yapay zekâ, muhakeme ile var olan verileri kullanılması bazı algoritmaları oluşturularak en rasyonel kararı verebilmektedir. Örneğin bir mahkeme de hâkim delilleri ve tarafları dinledikten sonra suçlu ve suçsuzu ayırt etmektedir. Yapay zekada ki muhakeme özelliği ile suçlu ve suçsuz ayırt edilebilmektedir.

Yapay Zekanın Kullanım Alanları Nelerdir?

- Siber güvenlik ve savunma sanayisinde,
- Siber Asistanlarda,
- Dil çevirilerinde,
- Öneri sistemlerinde,
- Navigasyon uygulamalarında,
- Sosyal güvenliklerde,
- Sağlık hizmetlerinde,
- E-ticaret,
- Yardımcı robot uygulamalarında kullanılmaktadır.

Yapay zekâ, insan zekasını taklit edilmiş ve eldeki veriler ile kendisini geliştirerek yenileyebilen niteliklere sahip makinelerden oluşmaktadır. Yapay zekanın amacı bilgisayarların insanlar gibi düşünebilmesini ve sorunları çözebilmesini ön görmektedir. Yapay zekaya örnek olarak Apple’ın Sirisi, Google’ın kişisel asistanı, Google New ve Tesla’nın sürücüsüz otonom araçları gösterilebilmektedir.